Tertio-delegatie op privéaudiëntie bij paus Franciscus

Paus Franciscus heeft gisteren een delegatie van Tertio in privéaudiëntie ontvangen naar aanleiding van de 20ste verjaardag van het opinieweekblad.

Te midden van de verwarring van stemmen en boodschappen rondom ons wordt een christelijke journalist geroepen om een ​​nieuwe getuige van de waarheid te zijn en zo een drager van hoop en vertrouwen in de toekomst te worden. Zo luidde de kern van de toespraak van paus Franciscus aan het adres van een 30-koppige delegatie van Tertio. Aanleiding is de 20ste verjaardag het christelijke opinieweekblad. Het blad ontleent zijn titel aan de apostolische brief Tertio Millennio Adveniente uit 1994 die paus Joannes Paulus II schreef ter voorbereiding van het Jubeljaar 2000.

Een cultuur van ontmoeting bevorderen

Paus Franciscus citeerde zijn voorganger die destijds schreef dat al wie in de wereld van de communicatie actief is, geroepen is om de huidige tijd te interpreteren en manieren te vinden om het Evangelie te communiceren volgens de taal en de gevoeligheid van de hedendaagse mens. De naam van het weekblad, zei de paus, is niet alleen een oproep tot hoop, maar is ook bedoeld om de stem van de Kerk en die van christelijke intellectuelen te laten horen in een almaar meer geseculariseerde mediawereld, om die met constructieve reflecties te verrijken. Door een positieve visie op mensen en feiten te kiezen en door vooroordelen te verwerpen, koesteren christelijke journalisten een cultuur van ontmoeting die het mogelijk maakt de werkelijkheid met een zelfverzekerde blik tegemoet te gaan.

Roddel

Franciscus vestigde de aandacht op de opmerkelijke bijdrage van de christelijke media aan de groei van een nieuwe manier van leven in christelijke gemeenschappen, vrij van alle vormen van vooroordeel en uitsluiting. Hij veroordeelde roddels en laster, die het hart van de gemeenschap afsluiten en de eenheid van de Kerk verstorenDe duivel, de ‘grote roddelaar’, spreekt altijd en overal kwaad over anderen, omdat hij een leugenaar is, die probeert te voorkomen dat de Kerk een gemeenschap wordt.

Professioneel geweten

De paus herinnerde de Tertio-delegatie aan het hoge professionele geweten van christelijke journalisten en onderstreepte dat ze geroepen zijn om een ​​nieuw getuigenis te geven in de wereld van de communicatie, zonder de waarheid te verbergen of informatie te manipuleren. Te midden van de verwarring van stemmen en berichten die ons omringen, is er een menselijk verhaal nodig dat tot ons spreekt over ons en over de schoonheid die in ons woont. Als hoofdrolspelers in dat narratief worden journalisten geroepen om met tederheid te kijken naar de wereld en de gebeurtenissen, die allemaal deel uitmaken van datzelfde levende weefsel waarin we allemaal met elkaar verbonden zijn.

Hoop op een betere toekomst

Daarom moet de christelijke informatieprofessional een drager zijn van hoop en vertrouwen in de toekomst, zodat het heden leefbaar wordt, zei de paus. Dit is vooral nodig in de huidige pandemie, waar christelijke journalisten worden geroepen om zaaiers van deze hoop op een betere toekomst te zijnIn die context kunnen de media helpen ervoor te zorgen dat mensen niet ziek worden van eenzaamheid en een woord van troost kunnen ontvangen.

De paus sloot zijn toespraak af met zijn zegen voor alle Tertio-medewerkers en hun gezinnen, maar ook voor alle lezers van het weekblad. 

Lees de integrale tekst (in het Italiaans en het Frans) van de toespraak van paus Franciscus.

Bron: Vaticanews / Kerknet.be

Website Tertio

De 30-koppige Tertio-delegatie op privé-audiëntie bij paus Franciscus © VaticanMedia