Leestip van de dag – zondag 19 jan 2020

Bidden voor de christelijke eenheid blijft noodzakelijk

De Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen wil dit jaar het verband leggen met de actuele vluchtelingenproblematiek rond de Middellandse Zee.

Nog tot en met 25 januari vindt wereldwijd deGebedsweek voor de Eenheid van de Christenen plaats. Dit jaar werd gekozen voor het thema: Ze waren buitengewoon vriendelijk voor ons (Handelingen 28,2). Daarmee wordt verwezen naar de passage uit de Handelingen van de Apostelen over Sint-Paulus, die na een schipbreuk veiligheid en buitengewone gastvrijheid mocht ervaren op het eiland Malta. Zo wordt nadrukkelijk ook de band gelegd met de actuele vluchtelingenproblematiek, in de regio van de Middellandse Zee.

Tijdens deze week zijn er zijn er in alle bisdommen tal van evenementen voor de eenheid van de christenen gepland.

Meest succesvolle oecumenische initiatief

De nadruk ligt zoals elk jaar op het gebed voor eenheid. Het initiatief,  dat gemeenschappelijk door de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen en de Wereldraad van Kerken (WCC) wordt georganiseerd, ging trouwens 150 jaar geleden van start als een gebedsbeweging om de eenheid onder de christenen te bevorderen. De Britse Susan Durber van de Commissie Geloof en Kerkorde van de WCC zegt dat de gebedsweek doorheen de jaren is uitgegroeid tot een onontbeerlijk onderdeel van het liturgische jaar.

Met christenen uit de hele wereld blijven wij, samen met Christus zelf, bidden voor het geschenk van de eenheid onder de christenen. Susan Durber

Zij noemt het erg betekenisvol dat christenen uit de hele wereld en van de verschillende christelijke tradities tijdens deze week, dankzij de brochure die jaarlijks door christenen uit een ander land  wordt voorbereid, samen bidden en bezinnen over dezelfde teksten.   

Gastvrijheid

De teksten voor de gebedsweek zijn dit jaar niet toevallig voorbereid door christenen uit Malta. Professor Hector Scerri, de voorzitter van de Oecumenische Raad van Malta, hoopt dat de gebedsweek dit jaar kan uitgroeien tot een wake-upcall: Als wij samen onze christelijke wortels belijden, beseffen wij ook beter dat het onze plicht is om de vreemdeling te verwelkomen in plaats van ons te verliezen in een debat over het aantal vluchtelingen dat wij zullen toelaten of welke muren wij moeten optrekken om vreemdelingen buiten te houden. En volgens aartsbisschop Ian Ernest, het hoofd van het Anglicaanse Centrum in Rome, kunnen wij zo ook bijdragen tot het herstel van hun menselijke waardigheid: Wij moeten niet alleen bidden, maar ook samen met andere christenen handelen. Christus heeft ons de zending gegeven om samen te getuigen, ook aan diegenen die op de vlucht zijn voor ontbering en vervolging. Maar het is ook van groot belang dat wij tonen dat wij samen als christenen kunnen bidden.

Bron: Kerknet.be