Leestip van de dag – maandag 6 jan 2020
‘Missa Luba’: Afrikaanse mis van Vlaamse pater veroverde Expo 58
Pater Guido Haazen boekte met zijn Congolees koor grote successen en beïnvloedde zelfs rockmuzikanten.
Jimmy Page, de gitarist van de legendarische Britse rockgroep Led Zeppelin, besprak in een interview ooit de 10 platen die de sound van de groep hadden gevormd. Opvallendste vermelding was die van Missa Luba van De Troubadours van Koning Boudewijn, het werk van de Belgische pater Guido Haazen (1921-2004).
Haazen werd in Lokeren geboren als Maurits Jan Lodewijk Haazen. Hij was een Franciscaan die in 1953 naar Kamina in Belgisch Congo werd gestuurd, om er verantwoordelijk te worden voor de muziek in een jongensschool. Hij stelde er een koor van 60 Congolese kinderen samen, De Troubadours van Koning Boudewijn genaamd.
Haazen vond dat ook de plaatselijke muziek een rol verdiende in de liturgie, wat toen allesbehalve vanzelfsprekend was.
Het resultaat was onder meer de Missa Luba — Luba slaat op de naam van de Bantoestam met wie hij samenwerkte.
Expo 58
De mis verwierf wereldwijde bekendheid toen Haazen en zijn troubadours werden uitgenodigd op Expo 58. Ze voerden de Missa Luba er meer dan honderd keer uit, vooral in het Paviljoen van de Katholieke Missies. Philips maakte er ook een grammofoonplaat van. Hoewel elke uitvoering van de mis deels op improvisatie berust, maakte Haazen van de muziek een transcriptie in westerse notatie, waardoor ook andere koren de mis konden zingen.
Haazen keerde in 1960 terug naar België en ging les geven aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij verliet later de orde der Franciscanen, trouwde en legde zich daarna toe op componeren, schilderen, pottenbakken en fotografie.
De Missa Luba werd veelvuldig gebruikt in films en documentaires, en inspireerde tal van muzikanten, onder wie dus Led Zeppelin, tot zelfs de Britse punkgroep The Clash.
Bron: Kerknet.be