Leestip van de dag – dinsdag 8 okt 2019

Kloosterzusters moeten met barmhartige ogen van God kijken

Paus Franciscus roept kloosterzusters op om de profetische stem van het Evangelie te laten klinken in een tijd van groeiende individualisering.

Paus Franciscus heeft tijdens twee opeenvolgende audiënties kloosterzusters opgeroepen trouw te blijven aan hun roeping en het charisma van hun sticht(st)er, en om met barmhartigheid naar de wereld te kijken. Zaterdag waren oversten en afgevaardigden van de Congregatie van Jezus en Maria (1774-1837) in het Vatican te gast. Het is een kloostergemeenschap die door de Franse Heilige Claudine Thévenet tijdens de Franse Revolutie werd opgericht om de strijd aan te gaan met de armoede. Ze is vandaag in 28 landen verspreid over vier continenten actief. De zusters houden momenteel hun 37ste kapittel in Rome.

Paus Franciscus moedigde de zusters aan om te blijven getuigen van de barmhartige goedheid van God. Laat u beroeren door God. Kijk zonder vooroordelen en moedig naar de wereld; deel de pijn, vreugde en de hoop van mensen. Hij onderstreepte het belang van hun zusterlijke gemeenschapsleven, dat een profetisch teken voor onze tijd is. De paus moedigde de zusters aan om te zoeken naar nieuwe manieren van evangelisatie.

Een dag eerder, op vrijdag 4 oktober, ontmoette de paus ook een zestigtal zusters van de Congregatie van de Dochters van Sint-Paulus, die in 1922 werd gesticht door pater Giacomo Alberione (1884 -1971), om de stem van het Evangelie te laten weerklinken. Vandaag telt de congregatie 2.500 religieuzen wereldwijd, waaronder velen die actief zijn in de media en de communicatie. Ondanks de vergrijzing van vele kloostergemeenschappen en de winter van roepingen die we beleven, drong hij bij de zusters erop aan zich niet te laten ontmoedigen. Het komt erop aan om deze lastige periode door te komen en ervoor te zorgen dat die vruchtbaar is voor de toekomst. De roepingencrisis moet de zusters ook aansporen om terug te keren naar de wortels van hun charisma en om me des te meer ijver van hun trouw aan Christus te getuigen.

Bron: Kerknet.be