Leestip van de dag – zondag 8 sept 2019

EKD: ‘eucharistische gastvrijheid’ tegen 2021

Volgens EKD-voorzitter Heinrich Bedford-Strohm mogen christenen zich niet erbij neerleggen dat zij niet kunnen samenkomen rond de Tafel van de Heer.

De Beierse luthers-evangelische bisschop en voorzitter van van de Evangelische Kerk van Duitsland (EKD) Heinrich Bedford-Strohm hoopt dat de eucharistische gastvrijheid van katholieken en lutheranen tegen 2021 en op zijn minst tegen 2030 een feit zal zijn. In 2021 vindt opnieuw een Oecumenische Kerkendag plaats. Ook de katholieke bisschop van Mainz, Peter Kohlgraf, is ervan overtuigd dat die bijeenkomst moet benut worden om de oecumenische uitdaging aan te pakken en de samenwerking van katholieken en lutheranen te bevorderen.

Bisschop Heinrich Bedford-Strohm rekent erop dat de oecumenische samenwerking, die in 2017 ontstond met de herdenking van de start van de festiviteiten ter gelegenheid van de start van de Reformatie, wordt voortgezet. Maar nog altijd is er de pijn van de scheiding, omdat het Avonmaal nog steeds niet samen kan worden gevierd. Ik droom ervan dat de kerken tegen de Kirchentag van 2021 zoveel vooruitgang hebben geboekt dat ook wederzijdse eucharistische gastvrijheid mogelijk wordt.

Bron: Katholisch.de / Kerknet.be