Leestip van de dag – zaterdag 7 sept 2010
Paus vraagt zorg voor de zwakken en geeft zelf het voorbeeld
Op het einde van zijn bezoek aan Mozambique toonde paus Franciscus dat de Kerk een nabije, zorgzame gemeenschap is, die de zwaksten nabij blijft.
Paus Franciscus heeft zijn bezoek aan Mozambique gisteren afgesloten in een katholiek ziekenhuis in Maputo. Hij ontmoette er moeders die met het aidsvirus besmet zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is Mozambique met 2,2 miljoen hiv-patiënten, van wie 60 procent vrouwen, een van de landen die het ergst door aids is getroffen. Het Zimpeto-ziekenhuis is bijzonder goed uitgerust. Dat is te danken aan de Sint-Egidiusgemeenschap, die in 1992 ook al een fundamentele bijdrage leverde tot het vredesakkoord in het Afrikaanse land. Hier zorgt de katholieke organisatie er, ook met financiële steun vanuit ons land, voor dat ook diegenen die het zich financieel niet kunnen permitteren toch worden behandeld. Zo krijgen ook zwangere vrouwen een therapie die de overdracht van hiv op hun ongeboren kinderen probeert te voorkomen.
Paus Franciscus, die sinds zijn aankomst in Mozambique consequent een boodschap van vrede, verzoening en hoop uitdraagt, bezocht donderdagavond het Casa Matteo 25 (de naam is ontleend aan het 25ste hoofdstuk van het Matteüsevangelie), waar hulp wordt geboden aan de allerarmsten. Hij nam er uitgebreid de tijd om met straatkinderen in gesprek te gaan en hun verhaal te beluisteren. In het centrum worden elke dag 70 tot 120 daklozen opgevangen, zowel kinderen als volwassenen, maar net zo goped zieken en drugverslaafden. Het Casa Matteo 25 zorgt met de hulp van enkele zusters ook voor de verdeling van voedsel onder straatkinderen. Aansluitend keerde de paus terug naar de nuntiatuur en ontmoette er de jezuïeten die in het land actief zijn.
Eerder op de dag had de paus in een eucharistieviering in de kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis bisschoppen, priesters en religieuzen opgeroepen om de Blijde Boodschap te verkondigen en wel op zo’n manier dat zij mensen in vuur en vlam zet. In zijn homilie stond hij stil bij de identiteitscrisis van priesters en riep hij geestelijken op om niet weg te zinken in de dagelijkse beslommeringen of te wachten op een beloning voor de geleverde inspanningen. “Wees toegewijd en richt je op wat vruchtbaar is in de ogen van God. Laat jezelf veranderen door ontmoeting, dialoog en dienstbaarheid. De Kerk zelf moet een kerk van de visitatie te zijn: Net zoals Maria naar het huis van Elizabeth reisde, moeten ook wij, als kKrk, de weg vinden om nieuwe problemen het hoofd te bieden, ervoor zorgend dat we niet verlamd blijven door rivaliteit, minachting en verdeeldheid.”
Bron: I.Media / VIS / Kerknet.be