Lezingen van de dag – maandag 12 aug 2019

 

maandag in week 19 door het jaar


Uit het boek Deuteronomium 10, 12-22

Het uiterlijk ritueel waardoor Israëlieten werden opgenomen tot het Volk van God was de besnijdenis. Maar de innerlijke houding, die daarmee gepaard zou moeten gaan, is veel belangrijker: de bekering van het hart. Deze moet zo ver gaan dat ze zelfs aan vreemdelingen liefde bewijzen. Zoals God hen zijn liefde heeft bewezen en blijft bewijzen, zo moeten zij Hem beminnen door anderen te beminnen.

Mozes sprak tot het volk:
“Israël, bedenk dus dat de Heer, uw God, niets anders van u vraagt dan dat u ontzag voor Hem toont, dat u de weg volgt die Hij u wijst, dat u Hem liefhebt, Hem met hart en ziel dient en zijn geboden en wetten, die ik u vandaag voorhoud, naleeft; dan zal het u goed gaan. De Heer, die vrij kan beschikken over de hoogste hemel en over de aarde en alles wat daarop leeft, heeft toch alleen voor úw voorouders liefde opgevat en uit alle volken juist u, hun nazaten, uitgekozen!
Besnijd daarom uw hart en wees niet langer halsstarrig. Want de Heer, uw God, is de hoogste God en Heer. Hij is de grote, de machtige, de ontzagwekkende God. Hij handelt zonder aanzien des persoons en is onomkoopbaar; Hij verschaft weduwen en wezen recht, neemt vreemdelingen in bescherming en voorziet hen van voedsel en kleding. Ook u moet vreemdelingen met liefde behandelen, want u bent zelf vreemdelingen geweest in Egypte.
Toon ontzag voor de Heer, uw God, dien Hem, wees Hem toegedaan en zweer alleen bij zijn Naam.
Zing zijn lof, Hij is uw God! U hebt met eigen ogen gezien welke grootse, indrukwekkende daden Hij voor u heeft verricht: met zeventig personen trokken uw voorouders naar Egypte, maar nu heeft Hij u zo talrijk gemaakt als de sterren aan de hemel!”

 

Psalm 147, 12-15 + 19-20

Refr.: Gelukkig het volk dat de Heer als zijn God heeft.

Prijs, Jeruzalem, prijs de Heer,
loof, Sion, loof je God.
Hij heeft de grendels van je poorten versterkt,
het volk binnen je muren gezegend.

Hij geeft je vrede en veilige grenzen,
met vette tarwe stilt Hij je honger.
Hij zendt zijn bevelen naar de aarde,
vlug als een renbode gaat zijn woord.

Hij maakt zijn woorden aan Jakob bekend,
zijn wetten en voorschriften aan Israël.
Met geen ander volk heeft Hij zich zo verbonden,
met zijn wetten zijn zij niet vertrouwd.

 

Uit het evangelie volgens Matteüs 17, 22-27

Om samen te leven met mensen moet een christen veel doen en laten om geen aanstoot te geven. Anders wordt hij vooringenomen en gaat hij zich afsluiten of verzetten tegen de Blijde Boodschap. Echte vrijheid van de kinderen Gods geeft geen aanstoot.

Terwijl ze door Galilea trokken, zei Jezus tegen de leerlingen: ‘De Mensenzoon zal uitgeleverd worden aan de mensen. Die zullen Hem doden, maar op de derde dag zal Hij uit de dood worden opgewekt.’
Dit maakte hen zeer bedroefd.
Toen ze in Kafarnaüm waren aangekomen, kwamen de inners van de tempelbelasting bij Petrus en vroegen: ‘Draagt uw meester de dubbeldrachme niet af?’
Hij antwoordde: ‘Zeker wel!’
Toen hij thuiskwam, was Jezus hem voor met de vraag: ‘Wat denk je, Simon? Van wie innen de heersers op aarde tol of belasting? Van hun eigen kinderen of van anderen?’
Op zijn antwoord: ‘Van anderen’, zei Jezus tegen hem: ‘Dan zijn de kinderen dus vrijgesteld. Maar laten we hen niet voor het hoofd stoten; ga naar het meer, werp daar je hengel uit en haal de vis die het eerst bijt van de haak. Als je zijn bek opent, zul je een vierdrachmenstuk vinden. Neem dat mee en betaal hun voor ons allebei.’

Van Woord naar leven

God verschaft weduwen en wezen recht, neemt vreemdelingen in bescherming en voorziet hen van voedsel en kleding. Ook u moet vreemdelingen met liefde behandelen, want u bent zelf vreemdelingen geweest in Egypte. Zo lezen we vandaag in de eerste lezing uit het boek Deuteronomium.De foto die je ziet bij het Bijbelcitaat van deze dag heb ik vorige week genomen bij de kluizenaarskapel van Saint-Thibaut boven het dorpje Marcourt in de Ardennen in de Ourthevallei.  Jammer genoeg is het kruis gehavend doordat er een arm van Christus ontbreekt. Anderzijds is dit zeer symbolisch. Er gaat namelijk een uitnodiging van uit. Wij, mensen, mogen die ene ontbrekende arm van Christus zijn, om, verbonden met Hem, de wereld met Gods liefde te omarmen.Christus bemint. Maar Hij heeft ook ons nodig om zijn liefde concreet gestalte te geven. Laten we ons geven aan Hem, opdat de wereld mag ervaren dat God liefde is.krisReageren, je eigen woordje plaatsen, of uitwisselen over de overweging, kan via de blog Van Woord naar leven.

Laten wij bidden

Vader, schenk ons de genade om, verbonden met Jezus, uw liefde te belichamen. Liefde voor allen, zonder onderscheid. In zijn naam. Amen.

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.