Leestip van de dag – woensdag 10 juli 2019

Paus Franciscus vraagt hulp voor migranten

Tijdens een eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek heeft paus Franciscus maandag een dringende oproep gelanceerd om migranten bij te staan.

Paus Franciscus heeft maandag een dringende oproep gelanceerd om migranten en alle andere ontheemden daadwerkelijk bij te staan. Hij deed dat tijdens een eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek ter gelegenheid van de zesde verjaardag van zijn bezoek aan het eiland Lampedusa, de eerste apostolische reis die hij in zijn pontificaat maakte.

‘De zwaksten en de meest kwetsbaren moeten worden geholpen’, zei hij tegen de 250 genodigden, onder wie migranten, voormalige bootvluchtelingen en reddingswerkers. De paus noemde de migrant een hedendaags ‘symbool voor iedereen die buitengesloten wordt in de geglobaliseerde samenleving’.

Paus Franciscus beklaagde zich erover dat deze verschoppelingen worden uitgebuit, mishandeld en aan hun lot overgelaten in de woestijn of op zee. ‘Niemand is van de plicht ontslagen hen te helpen. Het gaat om mensen’, onderstreepte de paus. Een uitspraak waarmee hij zich in niet mis te verstane termen richtte tot de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini, die minister van Binnenlandse Zaken is. Deze rechts-populistische politicus wil niet dat schepen met migranten nog aanmeren in Italiaanse havens.

Op 8 juli 2013 reisde paus Franciscus naar Lampedusa om daar plaatsvervangend boete te doen door de schande van alle verdronken migranten in de Middellandse Zee. Op het eiland zei hij dat de cultuur van het streven naar het eigen geluk de mensen ongevoelig en onverschillig maakt voor de roep om hulp van anderen. Het was de allereerste apostolische reis die hij in zijn pas begonnen pontificaat maakte.

Bron: Kerknet.be

Paus gaat voor in een eucharistieviering voor migranten op 8 juli in Sint-Pieters © VaticanMedia