9 aug – H. Laurentius, diaken en martelaar

Feest – eigen lezingen

Op het feest van de Heilige Laurentius, een diaken uit de vroegchristelijke kerk, die zijn leven gaf uit liefde voor Christus, worden we herinnerd aan de diepere betekenis van dienstbaarheid en vrijgevigheid. De lezingen van vandaag wijzen ons op een geest van opofferende liefde en het vruchtbare resultaat van gul geven. In zijn brief aan de Korintiërs benadrukt Paulus dat God liefheeft wie blijmoedig geeft, en dat wie overvloedig zaait, overvloedig zal oogsten. Psalm 112 prijst de rechtvaardige die vrijgevig deelt met de armen, terwijl Jezus in het evangelie ons oproept Hem te volgen, zelfs tot het punt van het loslaten van ons eigen leven, om zo ware vrucht te dragen. Laurentius volgde dit pad, en zijn voorbeeld roept ons op om met hetzelfde vertrouwen en toewijding te geven en te dienen.

Uit de tweede brief van Paulus aan de Korintiërs 9, 6-10

Broeders en zusters,
bedenk dit: wie karig zaait, zal karig oogsten; wie overvloedig zaait, zal overvloedig oogsten. Laat ieder zo veel geven als hij zelf besloten heeft, zonder tegenzin of dwang, want God heeft lief wie blijmoedig geeft. God heeft de macht u te overstelpen met al zijn gaven, zodat u altijd en in alle opzichten voldoende voor uzelf hebt en ook nog ruimschoots kunt bijdragen aan allerlei goed werk. Zo staat er geschreven: ‘Gul deelt hij uit aan de armen, zijn rechtvaardigheid houdt stand, voor altijd.’ 
God, die zaad geeft om te zaaien en brood om te eten, zal ook u zaad geven en het laten ontkiemen, zodat uw vrijgevigheid een rijke oogst opbrengt. 

Tussenzang: Psalm 112, 1-2 + 5-9

Refr.: Goed gaat het wie genadig is en vrijgevig.

Gelukkig de mens die ontzag heeft voor de Heer
en grote liefde voor zijn geboden.
Zijn nageslacht geniet aanzien in het hele land,
de oprechten worden gezegend.

Goed gaat het wie genadig is en vrijgevig,
wie zijn zaken eerlijk behartigt.
De rechtvaardige komt nooit ten val,
men zal hem eeuwig gedenken.

Voor slechte tijding vreest hij niet,
zijn hart is gerust: hij vertrouwt op de Heer.
Standvastig is zijn hart en zonder vrees.
Aan het eind ziet hij zijn vijanden verslagen.

Gul deelt hij uit aan de armen,
zijn rechtvaardigheid houdt stand, voor altijd,
hij zal stijgen in aanzien en eer.

Vers voor het evangelie (Joh 8, 12)

Alleluia.
Ik ben het licht voor de wereld, zegt de Heer.
Wie Mij volgt loopt nooit meer in de duisternis,
maar heeft licht dat leven geeft.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Johannes 12, 24-26

Jezus sprak:
‘Werkelijk, Ik verzeker u, als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft het één graankorrel, maar wanneer hij sterft brengt hij veel vruchten voort. 
Wie zich aan zijn leven vastklampt, verliest het, maar wie in deze wereld zijn leven loslaat, behoudt het voor het eeuwige leven. 
Wie Mij dient moet Mij volgen: waar Ik ben zal ook mijn dienaar zijn, en wie Mij dient zal door de Vader geëerd worden.’

Van Woord naar leven

STERVEN OM TE LEVEN
(Bij Joh 12, 24-26)

‘Als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft het één graankorrel, maar wanneer hij sterft, brengt hij veel vruchten voort.’ Dit zegt Jezus ons vandaag.

Daarna voegt Hij eraan toe: ‘Wie zich aan zijn leven vastklampt, verliest het, maar wie in deze wereld zijn leven loslaat, behoudt het voor het eeuwige leven.’

En Hij besluit met: ‘Wie Mij dient, moet Mij volgen: waar Ik ben, daar zal ook mijn dienaar zijn, en wie Mij dient, zal door de Vader geëerd worden.’

Drie keer wijst Jezus ons op het hart van ons christen-zijn: het afsterven van een ego dat gericht is op liefdeloze zelfontplooiing. We moeten afstand nemen van een ik dat leeft voor applaus en erkenning. We moeten loskomen van een ik dat zich vastklampt aan zichzelf.

Jezus nodigt ons uit om ons aan Hem te schenken, ons aan Hem toe te vertrouwen. Sterker nog, Hij vraagt ons om ons aan Hem te hechten. Hij verlangt ernaar dat we onze diepste identiteit in Hem zoeken en vinden.

Christus volgen betekent de weg gaan die Hij voor ons heeft bereid. Het is liefdevol luisteren. Het is je leven in zijn handen leggen. Het is kiezen voor God, zodanig dat je innerlijk toestaat dat Christus jouw leven wordt. Het is je openstellen voor de wind van de Geest, de heilige Adem van God, die je zal brengen tot een zuiver verlangen, en je de genade zal schenken van volledige overgave.

Je leven zal slechts één doel hebben: liefde. Ja, liefde, liefde, liefde. Het zal een liefde zijn die geworteld is in de genade van het kruis. Een liefde waarin Christus – in eenheid met ons – zijn verrijzenislied zal zingen als een lofzang op het leven, als een jubelzang voor God, als een onophoudelijk gebed van dienstbaarheid en dankbaarheid.

Laten we bidden

Vader,
wij danken U om de gave van de Geest,
uw heilig vuur dat ons in Christus binnenvoert.
Geef ons de nederigheid
die ons aan Christus doet schenken
zodat Hij door ons heen
kan leven, bidden en werken.
Om deze genade bidden wij,
in zijn naam.
Amen.

Geliefde mensen, vandaag mogen we stilstaan bij de kracht van overgave. Wanneer we loslaten wat ons gevangen houdt, openen we de weg naar een leven vol liefde en vervulling. Durf te kiezen voor het pad dat God voor je heeft uitgestippeld vanuit de Geest die in je waait. Ik wens je van harte toe.
Genegen, kris


Om mee op weg te gaan

Neem in de loop van de dag eens tijd om na te gaan wat het voor jou persoonlijk betekent je leven los te laten en dit neer te leggen in Gods handen, zodat Hij – in Christus – jouw leven kan zijn.

Kies ik God in elke situatie van mijn leven?


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.