50 jaar geleden omgekomen, maar hij lééft: Edouard Froidure
In een park vol spelende kinderen gaan we op zoek naar sporen van de Ieperse priester Edouard Froidure. Noem hem gerust de Belgische Abbé Pierre.
De naam zegt je misschien niet veel meer. Maar Spullenhulp des te meer. En dat is nog maar één van de vele werken die Edouard Froidure bezielde, de man die koning Boudewijn ooit incognito door de Marollen loodste om te praten met de bewoners. Diep ontroerd spoorde de jonge koning zijn regering aan om in actie te schieten. De sloppenwijk maakte plaats voor sociale huisvesting.
Dit jaar gedenkt de Federatie Froidure de 50ste verjaardag van die tragische 10 september 1971, waarop de priester fataal aangereden werd niet ver van het Parmentierpark, het kloppend hart van zijn werking. Terwijl koning Filip vandaag een van de opvangcentra bezocht, ging Kerknet op zoek naar sporen van Froidure in het Parmentierpark. En we stelden vast: de Brusselse priester, afkomstig uit Ieper, lééft.
Een kind liefhebben en opvangen kost minder dan een gevangenis bouwen. Edouard Froidure
Edouard Froidure (1899-1971)
- Geboren en getogen in Ieper, waar hij als 15-jarige de Eerste Wereldoorlog van dichtbij meemaakt. Hij ontwikkelt een sterk rechtvaardigheidsgevoel.
- In januari 1918 – hij moet nog 19 worden – biedt hij zich aan als oorlogsvrijwilliger.
- 1920: ontmoeting met kardinaal Mercier, een keerpunt: hij trekt naar het Leo XIII-seminarie in Leuven
- In 1931 wordt hij onderpastoor in Vorst. Daar organiseert hij zijn eerste speelpleinen en de dagkolonies De kleine dennen.
- 1933: opening van de werking in het Parmentierpark
- 1937: stichting van vzw Spullenhulp in Molenbeek
- helpt zeker 100 joodse kinderen onderduiken via het Parmentierpark. In 1942 wordt hij opgepakt door de Gestapo. Pas op 29 april 1945 wordt hij in Dachau bevrijd.
- Nadien volgt de opening van diverse opvanghuizen, van Koksijde tot Anseremme.
- 1952: bezoek aan de krottenwijken van Brussel met koning Boudewijn en minister De Taeye, wat resulteert in de wetten De Taeye die verkrotting tegengaan.
Federatie Froidure vandaag
Secretaris-generaal Johan Christiaens: Abbé Froidure kon geen onrecht zien zonder het de oorlog te verklaren. Niet alleen met woorden, maar ook met daden. Hij was zo charismatisch dat alle deuren voor hem open gingen, tot in de hoogste kringen.
Zijn nalatenschap is springlevend, maar de werking is volledig afhankelijk van giften. Ontdek en steun de Federatie Froidure
Bron: Kerknet.be