4e zondag van de advent C

Geliefde mensen,
Vandaag, bij het aansteken van de vierde kaars van de adventskrans, mogen we reeds de diepe vreugde proeven van de komst van de Messias. De profeet Micha wijst ons op Betlehem, het kleine en nederige dorp waaruit een grote koning zal opstaan, een herder die vrede en veiligheid zal brengen voor de hele wereld. In de brief van Paulus aan de Hebreeën lezen we hoe deze Messias, Jezus Christus, niet kwam om offers te brengen zoals die volgens de oude wet werden voorgeschreven, maar zichzelf gaf als het ultieme offer, volledig in gehoorzaamheid aan Gods wil, om ons voor altijd te heiligen. In het evangelie zien we hoe de vervulling van Gods belofte zichtbaar wordt in de ontmoeting tussen Maria en Elisabet. Maria, die het woord van God heeft omarmd, draagt de Messias in haar schoot, en Elisabet herkent in haar bezoek de vervulling van Gods belofte. Deze vreugdevolle ontmoeting weerspiegelt de vreugde die we ervaren bij het naderend kerstfeest, komende woensdag, wanneer we de geboorte van onze Heer vieren.
Laten we, met Maria en Elisabet, in geloof en dankbaarheid uitzien naar de komst van de Vredevorst.


Uit de profeet Micha 5, 1-4a

Dit zegt de Heer: ‘Uit jou, Betlehem in Efrata, te klein om tot Juda’s geslachten te behoren, uit jou komt iemand voort die voor Mij over Israël zal heersen. Zijn oorsprong ligt in lang vervlogen tijden, in de dagen van weleer.’
Totdat de vrouw die zwanger is haar kind heeft gebaard, worden zijn broeders aan hun lot overgelaten. Daarna zullen wie er nog over zijn terugkeren naar de andere Israëlieten. Hij zal aantreden en hen als een herder weiden, bekleed met de macht van de Heer, zijn God, met de majesteit van diens verheven naam. Zij zullen veilig wonen, want hij zal heersen tot aan de einden der aarde, en hij brengt vrede.

Tussenzang: Uit psalm 80

(Tekst onder geluidsfragment)

Refr.: God, richt ons weer op en wij zullen gered zijn.

Herder van Israël, hoor ons aan,
die troont op de Kerubs, verschijn met luister.
Werp uw macht in de strijd,
kom om ons bij te staan.

God van de heerscharen, keer toch terug,
zie neer uit de hemel en let op uw wijngaard.
Bescherm wat uw eigen hand heeft geplant,
het stekje dat Gij hebt gekweekt.

Laat uw hand op uw gunsteling rusten,
op het kind dat Gij grootgebracht hebt.
Nooit meer zullen wij U verlaten;
bewaart Gij ons leven, dan prijzen wij U.

Uit de brief van Paulus aan de Hebreeën 10, 5-10

Broeders en zusters,
als Christus in de wereld komt, zegt Hij tot de Vader: ‘Offers en gaven hebt U niet verlangd, maar U hebt Mij een lichaam gegeven; brand- en reinigingsoffers behaagden U niet. Toen heb Ik gezegd: “Hier ben Ik,” want dit staat in de boekrol over Mij geschreven: “Ik ben gekomen, God, om uw wil te doen.”’
Eerst zegt Hij: ‘Offers en gaven hebt U niet verlangd, brand- en reinigingsoffers behaagden U niet’ – ook al zijn dit offers die volgens de wet worden gebracht. Dan zegt Hij: ‘Hier ben Ik, Ik ben gekomen om uw wil te doen,’ waarmee Hij het eerste opheft om het tweede van kracht te doen zijn. 
Op grond van die wil zijn wij geheiligd door het offer van het lichaam van Jezus Christus, voor eens en altijd.

Vers voor het evangelie

Alleluia.
De Heer wil ik dienen:
laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Lucas 1, 39-45

In die dagen reisde Maria in grote haast naar het bergland, naar een stad in Juda, waar ze het huis van Zacharias binnenging en Elisabet begroette. Toen Elisabet de groet van Maria hoorde, sprong het kind op in haar schoot; ze werd vervuld van de heilige Geest en riep luid: ‘De meest gezegende ben je van alle vrouwen, en gezegend is de vrucht van je schoot! Wie ben ik dat de moeder van mijn Heer naar mij toe komt? Toen ik je groet hoorde, sprong het kind van vreugde op in mijn schoot. Gelukkig is zij die geloofd heeft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan.’

Van Woord naar leven

LEVEN DAT OPSPRINGT
(Bij Lc 1, 39-45)

Het evangelie van deze vierde adventszondag brengt ons naar een ontmoeting  tussen twee vrouwen waarin het gewone en het goddelijke elkaar raken. Maria, vervuld van Gods belofte, gaat in grote haast naar Elisabet, een vrouw die, net als zij, getuige is van een wonder. Wanneer Maria Elisabet groet, gebeurt er iets moois: het kind in Elisabet springt op – zo lezen we – waarbij Elisabet, vervuld van de Heilige Geest, woorden van zegen uitspreekt over Maria: ‘Gezegend ben je onder de vrouwen, en gezegend is de vrucht van je schoot.’

Wat een schoonheid en genade schuilen er in deze ontmoeting! Het is meer dan zomaar een samenkomst van twee vrouwen die om praktische redenen elkaar ontmoeten. Het is een ontmoeting waarin leven zich openbaart, vreugde voelbaar wordt, en de aanwezigheid van God centraal staat. Het kind dat opspringt in de schoot van Elisabet is een gevolg van iemand die de Heer in haar schoot draagt en vanuit Hem haar bezoekt. Lang voordat de Geest de leerlingen van Jezus zal bezielen, waait Hij hier reeds als bron en stuwing van verbondenheid en diepe vreugde.

Dit verhaal nodigt ons uit om stil te staan bij onze eigen ontmoetingen. Hoe benaderen wij elkaar? Wanneer we, zoals Maria, elkaar tegemoet treden met liefde, geloof en de kracht van Christus die in ons leeft, kunnen ook wij leven bij de ander laten opspringen. In ons spreken, onze gebaren en onze aanwezigheid kunnen we iets van Gods licht en warmte overbrengen op de ander. Zoals de groet van Maria Elisabet raakt en vreugde brengt, zo kunnen ook onze woorden en daden anderen tot leven wekken.

Deze week ontving ik een e-mail van iemand die me vertelde dat hij, door een fysieke beperking, al vele jaren niet meer actief kan zijn op de arbeidsmarkt. Maar in zijn fysieke broosheid, en vanuit een innig geloofsleven, bezoekt hij meermaals per week dementerende ouderen. Hij praat met hen, bidt met hen, of is gewoon bij hen aanwezig. Vanuit de Heer geeft hij leven aan anderen. Hoe eenvoudig en vooral hoe mooi is dat. Schone mens! Moge God hem diep zegenen.

Woensdag vieren we Kerstmis. Kerst is het feest van God die mens wordt, van het leven dat onder ons opspringt in de komst van Jezus. Kerstmis en de dagen erna is een tijd waarin we ons opnieuw laten vullen met hoop en vreugde, omdat God in en onder ons is neergedaald. Zoals Maria de drager was van Gods belofte, zo mogen wij dragers zijn van zijn liefde en vrede. Laten we in deze dagen naar Kerst toe, en ook daarna, leven brengen in onze ontmoetingen, met een vreugde die haar wortels heeft in God die in en onder ons woont.

Laten we bidden

Heer van leven en vreugde,
laat ons zoals Maria
dragers zijn van uw liefde.
Dat we in onze ontmoetingen
uw licht mogen brengen
en leven laten opspringen.
Vervul ons met uw Geest,
dat onze woorden en daden
getuigen van uw nabijheid.
Zegen ons en iedereen,
vandaag en alle dagen van ons leven.
Amen.

Geliefde mensen, laat ons, ondanks en juist omwille van veel miserie in de wereld, dragers zijn van hoop. Laten we deze hoop in evangelische vreugde uitdragen naar ieder die we ontmoeten. Kom, laten we dit samen doen, diep verbonden met elkaar, als een warme Kerk die Gods barmhartigheid zichtbaar maakt in deze wereld.
Een mooie zondag.
kris


Om mee op weg te gaan

Hoe ontmoeten wij onze medemensen? Doen we dit als kille kartonnen dozen, zonder warmte of ziel, of laten we ons leiden door de vreugde en de warmte van het evangelie? Zijn onze woorden neerhalend of opbouwend? Spreken we in roddels, of kiezen we ervoor om het goede in anderen te zien en te benoemen? Praten we constructief, met liefde en waardering voor de schoonheid van het leven? Benaderen we de ander vanuit Gods aanwezigheid? En brengen we zo leven bij de ander?

‘Bezint voor ge begint’, zegt het spreekwoord. Wel, laten we ons bezinnen op hoe we anderen ontmoeten. Moge dit ons helpen om onze naasten met liefde en barmhartigheid tegemoet te treden, zodat onze ontmoetingen een weerspiegeling worden van Gods liefde in de wereld.


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.