4 januari

Vandaag nodigen de lezingen ons uit om stil te staan bij de diepe omvorming die plaatsvindt wanneer iemand de Heer werkelijk ontmoet. Het evangelie laat zien hoe een ontmoeting met Jezus kan leiden tot een hernieuwde identiteit en roeping, waardoor ons hele leven in een totaal ander licht komt te staan. In ‘Van Woord naar leven’ reflecteren we op hoe gehoor geven aan Gods roep richting geeft aan ons bestaan. Wie werkelijk luistert naar de roep van de Heer, ontdekt in zichzelf een innerlijke stuwing die, wanneer men ‘ja’ zegt, leidt tot diepe vreugde en levensvervulling.

Uit de eerste brief van Johannes 3, 7-10

Kinderen,
laat niemand u misleiden: wie rechtvaardig leeft is een rechtvaardige, zoals ook Jezus rechtvaardig is, en wie zondigt komt uit de duivel voort, want de duivel zondigt al vanaf het begin. De Zoon van God is dan ook verschenen om de daden van de duivel teniet te doen. Wie uit God geboren is zondigt niet, want Gods zaad is blijvend in hem. Zo iemand kán zelfs niet zondigen, want hij is uit God geboren. Hieraan is te zien wie kinderen van God en wie kinderen van de duivel zijn: wie niet rechtvaardig leeft, komt niet uit God voort. Hetzelfde geldt voor wie zijn broeder of zuster niet liefheeft.

Tussenzang: Ps 98, 1 + 7 + 8 + 9

Refr.: Zing voor de Heer een nieuw lied: wonderen heeft Hij verricht.

Zing voor de Heer een nieuw lied:
wonderen heeft Hij verricht.
Zijn rechterhand heeft overwonnen,
zijn heilige arm heeft redding gebracht.

Laat bruisen de zee, met alles wat daar leeft,
laat juichen de wereld met haar bewoners.
Laten de rivieren in de handen klappen
en samen met de bergen jubelen.

Want de Heer is in aantocht
als rechter van de aarde.
Rechtvaardig zal Hij de wereld berechten,
de volken oordelen naar recht en wet.

Vers voor het evangelie

Alleluia.
De luister van deze dag
is een licht om ons heen;
kom allen de Heer aanbidden,
volkeren en naties,
want vandaag verscheen
een groot licht op aarde.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Johannes 1, 35-42

De volgende dag stond Johannes er weer met twee van zijn leerlingen. Toen hij Jezus voorbij zag komen, zei hij: ‘Daar is het lam van God.’ De twee leerlingen hoorden wat hij zei en gingen met Jezus mee. Jezus draaide zich om, en toen Hij zag dat ze Hem volgden, zei Hij: ‘Wat zoeken jullie?’ ‘Rabbi,’ zeiden zij tegen Hem (dat is in onze taal ‘meester’), ‘waar verblijft U?’ Hij zei: ‘Kom maar mee, dan zul je het zien.’ Ze gingen met Hem mee en zagen waar Hij onderdak had gevonden. Het was ongeveer twee uur voor zonsondergang, en ze bleven die dag bij Hem.

Een van de twee die gehoord hadden wat Johannes zei en Jezus gevolgd waren, was Andreas, de broer van Simon Petrus. Meteen zocht hij zijn broer Simon op, en hij zei tegen hem: ‘Wij hebben de messias gevonden,’ (dat is Christus, ‘gezalfde’) en hij nam hem mee naar Jezus. Jezus keek hem aan en zei: ‘Jij bent Simon, de zoon van Johannes, maar voortaan zul je Kefas heten.’ (Dat is Petrus, ‘rots’.)

Van Woord naar leven

OVER DE SCHOONHEID VAN HET GEHOOR GEVEN
(Bij Joh 1, 35-42)

De ontmoeting met Jezus, zoals beschreven in het evangelie van vandaag, toont ons hoe het hele leven van een mens kan veranderen. In de laatste verzen lezen we hoe Simon, de zoon van Johannes, niet alleen een nieuwe naam krijgt, maar ook een nieuwe missie. Dit gebeuren belichaamt de diepe omvorming die plaatsvindt wanneer iemand werkelijk de Heer ontmoet.

De ontmoeting begint met een vraag die Jezus stelt: ‘Wat zoeken jullie?’ Het is een vraag die ook ons tot nadenken stemt. Waar zoeken we naar in ons leven? Is het vervulling, zekerheid, betekenis? De twee leerlingen, aangedaan door de aanwezigheid van Jezus, antwoorden met hun eigen vraag: ‘Waar verblijft U?’ Dit korte gesprek illustreert hoe een ontmoeting met Jezus begint met een open hart en een verlangen om Hem te leren kennen. Dit verlangen leidt tot meegaan met de Heer: ‘Ze bleven die dag bij Hem.’

Andreas, vervuld van enthousiasme over wat en wie hij heeft ontdekt, brengt zijn broer Simon naar Jezus. En hier gebeurt iets bijzonders. Jezus kijkt Simon aan, ziet hem zoals hij is, en spreekt tot zijn diepste wezen: ‘Jij bent Simon, de zoon van Johannes, maar voortaan zul je Kefas heten.’ Deze woorden zijn niet zomaar een verandering van naam; ze zijn een openbaring van wie Simon werkelijk is in Gods ogen en van de roeping die op hem wacht. ‘Kefas,’ of ‘Petrus,’ betekent ‘rots’ – een verwijzing naar de genade die Simon zal ontvangen om fundament te worden voor de Kerk.

Wat kunnen wij hieruit leren? In ons dagelijkse leven zijn we vaak gericht op onze eigen plannen, ambities en dromen. We bouwen, streven en presteren, en dat alles lijkt ons een doel te geven. Maar een werkelijke ontmoeting met Jezus – zoals we die nog niet gekend hebben – kan alles veranderen. Het is een ontmoeting die kan plaatsvinden op onverwachte momenten en in diverse vormen: in gebed, doorheen een medemens, lectuur, een film, kunst, doorheen daden van dienstbaarheid, of in een situatie die ons raakt. Het zijn momenten waarop Hij ons aanspreekt, niet alleen om ons leven in een bepaalde richting te sturen, maar om ons een roeping te openbaren die ons hele wezen omvat. Onderschat het aanraken door Jezus niet!

Het gaat hier om een aanraking en een roeping die niet voortkomt uit een zelfopgelegde wil, maar uit een innerlijke drang die door God zelf wordt ingegeven. Het is alsof je een nieuwe identiteit ontvangt – een identiteit die niet gebonden is aan wat je zelf wil vanuit je allerindividueelste ikje, maar aan wie je bent in de ogen van de Heer. Vanuit deze roeping ga je anders naar het leven kijken. Je prioriteiten verschuiven, je relaties verdiepen, en je daden worden doordrongen van liefde en dienstbaarheid. Deze aanraking kan ook leiden tot zeer welbepaalde keuzes in je leven: een keuze om te huwen, een keuze om niet te huwen en je leven als celibatair te wijden aan God en de Kerk, een keuze om priester te worden of religieus. Dit is geen kleine of oppervlakkige aanpassing van je levensstijl; het gaat hier om een volledige innerlijke omvorming. Het is een roeping waar je – normaal gesproken – als christen niet aan voorbij kunt gaan.

Net zoals Simon zijn nieuwe naam en missie kreeg en deze ook omarmde, zo worden ook wij geroepen om ‘ja’ te zeggen tegen Gods plan voor ons leven wanneer Hij ons aanspreekt.

Wanneer we deze roeping beantwoorden, worden we als ‘herborenen’ in de Heer. Dit lijkt een groot woord, maar toch is het zo: herboren in de Heer. Het is een leven dat niet langer draait om je ‘ik’, maar om ‘Hij die roept’ en ons persoonlijk ‘ja’. Dit betekent dat ons oude, vaak zelfgerichte bestaan plaatsmaakt voor een leven dat gewijd is aan Gods wil en zijn weg in ons. Het draait niet langer om wat ik wil, maar om wat God vraagt. En daaraan gehoor geven.

Wie deze weg gaat, vindt zijn diepste identiteit. Hij zal zijn ‘oude leven’ misschien verliezen, maar zijn echte ‘ik’ zal hij ontdekken. Zoals we later Jezus zelf zullen horen zeggen: ‘Ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van Mij, zal het behouden’ (Mt 16, 25).

Dit is geen klein bier in het leven van een mens. Het is het hart van ons bestaan: gehoor geven aan God. Het mooiste en meest edele wat er bestaat!

Laten we bidden

Goede God,
schenk ons uw Geest
opdat wij van binnenuit
leren loslaten
wat een belemmering vormt
U in Christus te volgen.
Ja, goede God,
leer ons gehoorzaamheid.
In Christus, onze Heer.
Amen.

Geliefde mensen, omarm de schoonheid van gehoorzaamheid. Wat zul je vrede dragen!
Een mooi weekend voor jullie allen.
kris


Om mee op weg te gaan

Tracht dit weekend eens tijd vrij te maken om na te denken over je eigen gehoorzaamheid. Ben je een gehoorzaam mens aan Gods roep? Schrijf op waar dit wel het geval is, maar wees ook eerlijk over waar dit niet zo is, en noteer dat ook. Leg alles in gebed voor aan de Heer. Bid dat Hij, ongeacht waar je nu staat, je vandaag bij de hand neemt en leidt naar de weg waartoe Hij je roept. Bid om de  gave van het luisteren naar zijn stem en om de gave van gehoorzaamheid.


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.