2e zondag in de veertigdagentijd C

Het evangelie van deze zondag neemt ons mee naar een berg van gebed, licht en transformatie. Jezus toont op de berg Tabor zijn leerlingen dat Hijzelf de levende belofte is van Gods trouw. In ‘Van Woord naar leven’ belicht aartsbisschop Vincenzo Paglia dit evangelie: Jezus’ gedaanteverandering nodigt ons uit om zelf, te midden van geweld en duisternis, door gebed getransformeerd te worden tot mensen van vrede.
Ook de andere lezingen sluiten hierbij aan: het vertrouwen van Abram in Gods belofte en Paulus’ oproep om standvastig en hoopvol uit te zien naar het hemelse vaderland herinneren ons eraan dat Gods licht uiteindelijk elke duisternis overwint.


Uit het boek Genesis 15, 5-12 + 17-18

In die dagen leidde God Abram naar buiten. ‘Kijk eens naar de hemel,’ zei Hij, ‘en tel de sterren, als je dat kunt.’ En Hij verzekerde hem: ‘Zo zal het ook zijn met jouw nakomelingen.’ Abram vertrouwde op de Heer en deze rekende hem dit toe als rechtvaardigheid.
Ook zei de Heer tegen hem: ‘Ik ben de Heer, die jou heeft weggeleid uit Ur, uit het land van de Chaldeeën, om je dit land in bezit te geven.’
‘Heer, mijn God,’ antwoordde Abram, ‘hoe kan ik er zeker van zijn dat ik het in bezit zal krijgen?’
‘Haal een driejarige koe,’ zei de Heer, ‘een driejarige geit, een driejarige ram, een tortelduif en een jonge gewone duif.’ 
Abram haalde al deze dieren, sneed ze middendoor en legde de twee helften van elk dier tegenover elkaar. Alleen de vogels sneed hij niet door. Er kwamen roofvogels op de kadavers af, maar Abram joeg ze weg. Toen de zon bijna onderging, zonk Abram weg in een diepe slaap.
Opeens werd hij overweldigd door angst en diepe duisternis. Toen het helemaal donker was geworden, was daar plotseling een oven waar rook uit kwam, en een brandende fakkel die tussen de dierhelften door ging. Die dag sloot de Heer een verbond met Abram.
‘Dit land,’ zei Hij, ‘geef Ik aan jouw nakomelingen, van de rivier van Egypte tot aan de grote rivier de Eufraat.’

Gezongen antwoordpsalm 27

(tekst onder geluisdsfragment)

Refr.: De Heer is mijn licht en mijn leidsman, wie zou ik vrezen?

De Heer is mijn licht en mijn leidsman,
wie zou ik vrezen?
De Heer is de schuts van mijn leven,
voor wie zou ik bang zijn?

Wil luisteren, Heer, naar mijn roepende stem,
heb medelijden en wil mij verhoren.
Tot U spreekt mijn hart, naar U zie ik op,
uw aanschijn, Heer, tracht ik te zien.

Wil uw gelaat niet verbergen voor mij,
verstoot mij uw dienaar niet in uw gramschap.
Want Gij zijt mijn helper, verjaag mij dus niet,
verlaat mij niet, God, mijn verlosser.

Ik reken er op in het land van de levenden,
het heil van de Heer te aanschouwen.
Zie uit naar de Heer en houd dapper stand.
Wees moedig van hart van vertrouw op de Heer.

Uit de brief van Paulus aan de Filippenzen 3, 17 – 4,1

Volg mij na, broeders en zusters, en kijk naar hen die leven volgens het voorbeeld dat wij u gegeven hebben. Ik heb u al vaak gezegd, en zeg nu zelfs met tranen in mijn ogen: Velen leven als vijand van het kruis van Christus en gaan hun ondergang tegemoet. Hun god is hun buik, hun eer is schaamteloosheid en hun aandacht is alleen gericht op aardse zaken. Maar wij hebben ons burgerrecht in de hemel, en van daar verwachten wij onze redder, de Heer Jezus Christus. Met de kracht waarmee Hij in staat is alles aan zich te onderwerpen, zal Hij ons armzalig lichaam gelijkmaken aan zijn verheerlijkt lichaam. Daarom, dierbare broeders en zusters, die ik liefheb en naar wie ik verlang, die mijn vreugde en erekrans zijn, blijf standvastig in de Heer.

Vers voor het evangelie (Lc 9, 35)

Er klonk een stem uit de wolk, die zei:
‘Dit is mijn Zoon, mijn uitverkorene,
luister naar Hem!’

Uit het evangelie volgens Lucas 9, 28b-36

Ongeveer acht dagen later ging Jezus met Petrus, Johannes en Jakobus de berg op om te bidden. Terwijl Hij aan het bidden was, veranderde de aanblik van zijn gezicht en werd zijn kleding stralend wit. 
Opeens stonden er twee mannen met Hem te praten: het waren Mozes en Elia, die in hemelse luister verschenen waren. Ze spraken over zijn heengaan, de weg die Hij in Jeruzalem zou voltooien. 
Petrus en de beide anderen waren in een diepe slaap gevallen; toen ze ontwaakten, zagen ze de luister die Jezus omgaf en de twee mannen die bij Hem stonden. 
Toen de mannen zich van Hem wilden verwijderen, zei Petrus tegen Jezus: ‘Meester, het is goed dat wij hier zijn, laten we drie tenten maken, een voor U, een voor Mozes en een voor Elia,’ maar hij wist niet wat hij zei. 
Terwijl hij nog aan het spreken was, kwam er een wolk aandrijven die hen overdekte; toen de wolk hen omhulde werden ze bang.
Er klonk een stem uit de wolk, die zei: ‘Dit is mijn Zoon, mijn uitverkorene, luister naar Hem!’ Toen de stem verstomd was, was Jezus weer alleen.
Ze zwegen over het voorval en vertelden in die tijd aan niemand wat ze hadden gezien.

Van Woord naar leven

TRANSFORMATIE IN TIJDEN VAN GEWELD

Onderstaande tekst is een herschreven versie van een oorspronkelijke overweging van aartsbisschop Vincenzo Paglia.

De gedaanteverandering van Jezus vindt plaats op een centraal moment van zijn reis naar Jeruzalem, vlak na de eerste aankondiging van zijn lijden, een boodschap waarvan de leerlingen de volle betekenis niet begrepen. Op dat ogenblik moet Jezus zich diep eenzaam hebben gevoeld, met een sterke behoefte aan steun van de Vader om zijn zending tot een goed einde te brengen. Lucas vertelt dat Jezus ongeveer een week na deze aankondiging een berg beklom om te bidden, samen met de drie leerlingen die het dichtst bij Hem stonden. Tijdens het gebed veranderde Jezus van gedaante en werden zijn kleren stralend wit. Deze gebeurtenis is van spirituele aard, een innerlijke transformatie die zichtbaar werd tijdens zijn gebed. Jezus’ gezicht begon te stralen, niet door een uitwendige bron van licht, maar doordat Hij zelf licht uitstraalde. Ook zijn kleding werd verblindend helder. Het Griekse woord dat Lucas gebruikt, betekent letterlijk ‘bliksemschichten’ en komt zelden voor in de Bijbel.

Op dat moment sprak Jezus met Mozes en Elia over zijn naderende einde in Jeruzalem, en vond Hij troost en versterking in het afstemmen op de wil van de Vader om deze volledig en trouw te kunnen volbrengen.

In onze huidige tijd, die helaas door oorlogen wordt geteisterd, staat het schitterende licht van Jezus’ transfiguratie in sterk contrast met het vernietigende flitslicht van bommen. De glans van Jezus’ gedaanteverandering wijst ons erop dat echte verlichting voortkomt uit daden van vrede, liefde en broederlijkheid. De transfiguratie van Jezus vormt een krachtig tegengeluid tegen oorlog en geweld.

De gebeurtenis op de berg maakt er ons bewust van dat gebed een transformerende kracht heeft: het verandert ons innerlijk en daardoor ook de loop van de geschiedenis waarin wij leven. Deze evangelische passage klinkt vandaag met bijzondere intensiteit, in een tijd waarin mensen menen dat ze conflicten met geweld kunnen oplossen. Oorlog lijkt soms aantrekkelijker dan vrede en dialoog, maar het evangelie nodigt ons juist uit om ons hart en ons leven door gebed te laten veranderen. Zo dragen we actief bij aan de positieve transformatie van onze medemensen. We mogen niet wegdommelen in berusting of moedeloosheid, alsof er niets tegen geweld valt te doen of alsof wapens het enige antwoord zijn.

Gebed verlost ons hart van geweld en haat, al lijkt het een zachte kracht te zijn; toch bezit het de macht om het duister van haat en de brute kracht van geweld te verlichten. Het is belangrijk dat we dit licht vasthouden en volharden in gebed, omdat het ons inzicht geeft en ons innerlijk versterkt.

De liturgie vormt vandaag onze berg Tabor. Wanneer we aandachtig luisteren naar de woorden van de Zoon van God, ervaren ook wij een innerlijke gedaanteverandering. Ons hart wordt steeds meer één met het Zijne, we worden geraakt door zijn mededogen en gaan delen in zijn hoopvol verlangen om de wereld te vernieuwen.

Laten we bidden

Heer Jezus,
U die op de berg van gedaante veranderde,
laat uw licht ook ons innerlijk verlichten.
Raak ons hart aan en vernieuw ons,
zodat wij mensen van vrede worden.
Laat wapens zwijgen en geweld ophouden,
genees onze wereld van haat en verdeeldheid.
Maak ons tot bouwers van vrede en broederlijkheid,
vandaag en alle dagen van ons leven.
Amen.

Geliefde mensen, laat ons werken en bidden voor vrede.
Een mooie zondag,
kris


Om mee op weg te gaan

Ga vandaag in gebed de berg op. Laat je daarbij innerlijk raken door het licht van Jezus’ aanwezigheid. Bid om vrede in je eigen hart én in de wereld om je heen. Durf te geloven dat jouw persoonlijk gebed een krachtig antwoord is op geweld en verdeeldheid.


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.